Prednosti mulčenja trave: Zakaj bi morali pustiti odrezke trave na tleh

Mulčenje trave je postopek, pri katerem se odrezani deli trave pustijo na tleh, da se naravno razgradijo in obogatijo zemljo. Ta postopek ima več prednosti pred tradicionalnim odstranjevanjem odpadkov.

Ena izmed prednosti mulčenja trave je, da odpadki trave postanejo gnojilo za vaš vrt. Trava, ki se med košnjo pusti na tleh, vsebuje veliko hranil, ki so pomembna za rast in razvoj rastlin. Hkrati pa se zmanjša količina plevela, saj se koščki trave tesneje prilegajo tlem in s tem zmanjšujejo prostor za rast plevela. Ko se ta trava razgradi, se hranila sprostijo v tla in tako rastline lahko izkoristijo te hranilne snovi. S tem lahko zmanjšate potrebo po umetnih gnojilih in tako prihranite denar ter hkrati pomagate ohraniti okolje.

Poleg tega mulčenje trave pomaga zadrževati vlago v tleh. Namesto da bi se vlaga izhlapevala, se obdrži v tleh, kar je še posebej pomembno v sušnih obdobjih. To pomeni, da lahko manj zalivate svoj vrt, kar prav tako prihrani vodo.

Če želite mulčenje trave izvajati na vašem vrtu, je priporočljivo, da kosite travo pogosto, da so odrezki čim manjši in se hitreje razgradijo. Za najpogostejša vprašanja lahko izveste spodaj. 

 

Različne vrste vrtnih kosilnic za mulčenje trave: Katera je najbolj primerna za vas

Vrtne kosilnice so ena izmed najbolj priljubljenih vrst kosilnic za mulčenje trave. Obstaja več vrst vrtne kosilnice, vključno z električnimi, bencinskimi in robotskimi kosilnicami. Bencinske kosilnice so idealne za večje vrtove, saj imajo močan motor in lahko kosijo velike površine. Električne kosilnice so primerne za manjše vrtove, saj so lažje in tišje. Robotske kosilnice so najbolj priročne, saj samodejno košnjo opravijo same, vendar so tudi najdražje.

Pri izbiri vrtne kosilnice za mulčenje trave je pomembno upoštevati velikost kosilne površine in teren, kjer se bo uporabljala kosilnica. Velikost kosilne površine bo določila, kakšno velikost kosilnice potrebujete, teren pa bo določil, kakšne vrste koles in moč motorja boste potrebovali. Poleg tega je pomembno upoštevati tudi kakovost nožev za mulčenje, saj bodo ti odločilno vplivali na kakovost mulčenja trave.

Postopek namestitve nožev za molčenje trave:

  • Izključite kosilnico, odprite pokrov nožev, odstranite stare nože za košnjo in jih zamenjajte z novimi noži za mulčenje, zaprite pokrov in ga pritrdite s sponkami ali vijaki.

Vrtne kosilnice so odlična izbira za mulčenje trave, saj so učinkovite in enostavne za uporabo. S pravilno izbiro kosilnice in nožev za mulčenje lahko dosežemo kakovostno in učinkovito košnjo vrtnega travnika.

 

Vprašanja 

Kako pogosto naj se mulči trava?

Odgovor: Priporočljivo je mulčiti travo približno enkrat na teden, odvisno od hitrosti rasti trave in gostote travnika. V poletnih mesecih, ko je rast trave hitrejša, je morda potrebno mulčenje pogosteje, medtem ko je v zimskih mesecih lahko manj pogosto.

Kaj storiti s presežkom trave, ko mulčenje ni mogoče?

Odgovor: Če mulčenje ni mogoče ali primerno, lahko presežek trave odstranite s tradicionalno košnjo in ga uporabite za kompostiranje ali kot zgornji sloj mulča v gredicah.

Ali lahko uporabljam staro kosilnico za mulčenje trave?

Odgovor: Da, lahko uporabite staro kosilnico za mulčenje trave, vendar je priporočljivo, da kosilnico pregledate in opravite vzdrževanje, preden jo uporabite za mulčenje. Paziti morate, da je kosilnica dobro vzdrževana in ostra, da lahko učinkovito drobi travo. Prav tako je pomembno, da kosilnica omogoča nastavitev višine košnje, da se zagotovi optimalno mulčenje trave.