Motorne žage za podiranje dreves in boj proti ledu

Motorne žageSe ukvarjate z gozdarstvom ali pa želite pripraviti les za kurjavo? Motorne žage so osnovno prenosno orodje, ki ga potrebuje vsak sekač. Omogočajo podiranje dreves, kleščenje vej, obrezovanje in razrezanje dreves na drva. Uporablja se jih tudi za rezanje betona in ledu. Motorne žage lahko za delovanje uporabljajo električno energijo, stisnjen zrak ali bencin. Sprva sta eno žago morali upravljati dve osebi, Andreas Stihl pa je razvil motorno žago, ki jo lahko upravlja en sam uporabnik.

Motorne žage so sestavljene iz meče z verigo in motornega dela. Motorni del skrbi za pogon verige, veriga pa opravlja žaganje. Motorni del je sestavljen iz enocilindrskega batnega dvotaktnega bencinskega motorja, rezervoarja za bencin, rezervoarja za olje, vodilnega in nosilnega ročaja, lovilca verige, zavore verige ter centrifugalne sklopke z gonilnim kolesom. Meč in veriga sta z motornim delom povezana preko ohišja, gonilnega kolesa in sklopke. Na motornem delu so še zaganjač, gumb za uravnavanje plina, gumb za ustavitev ter sistem za nastavljanje delovanja motorja. Sodobnejše motorne žage so težke od 2 kg pa do preko 10 kg in imajo od 0,75 kW do preko 6 kW moči. Dolžine mečev lahko presežejo 100 cm. Motorji delujejo pri polnem plinu med 8.000 do 10.000 obrati, veriga pa pri večini sodobnih motornih žag deluje s hitrostjo od 50 do 80 km/h.

Pri delu z motornimi žagami je potrebno biti pozoren na več stvari. Motorne žage z bencinskim motorjem v zrak izpuščajo veliko zdravju nevarnih plinov, zato je dobro, da je delovno okolje dovolj zračno. Pri delovanju nastaja tudi zelo močan hrup, ki lahko škoduje sluhu, zato je pametno uporabljati naglušnike. Nekateri modeli motornih žag imajo poseben antivibracijski sistem, ki blaži tresljaje. Dobro se je odločiti za uporabo takšnih žag, saj močni tresljaji uničijo kapilare v rokah, kar povzroči neozdravljivo bolezen belih prstov. Oblika verige je zelo pomembna za udobno, varno in ekonomično delo. Da vzdrži vse obremenitve pri žaganju, mora biti kakovostna, pravilno in dovolj mazana z oljem, ustrezno vzdrževana in pravilno napeta ter se mora povsem prilegati meču. Verigo nabrusimo s posebnimi pilami ali strojem za brušenje. Veriga je dobro nabrušena takrat, ko pri žaganju nastajajo veliki leseni ostružki. Novo verigo pred uporabo namočimo za nekaj ur v olje za mazanje verige, šele nato jo lahko namestimo na žago.

Pri izbiri motorne žage moramo upoštevati zahtevnost in pogostost dela v gozdu ali zunaj njega. Na trgu obstajajo hobi, polprofesionalne in profesionalne motorne žage. Če jo potrebujemo za občasna enostavna dela v gozdu in doma, izberimo hobi motorno žago. Življenjska doba take žage je nekaj 100 delovnih ur. Za občasna zahtevnejša dela izberimo polprofesionalno motorno žago, ki lahko zdrži okoli 1000 delovnih ur. Profesionalne žage so namenjene poklicnim sekačem, saj omogočajo uporabo kar do 3000 delovnih ur.