Vrtne kosilnice za lepo urejen vrt

Vrtne kosilnice z motornim pogonomVsi si želimo imeti čudovito urejen vrt, saj ta prestavlja podobo naše hiše in okolice. Za vsako pokošeno travo stoji dobra vrtna kosilnica. Vrtne kosilnice so naprave, ki uporabljajo eno ali več rezil za košenje trave. Sodobne vrtne kosilnice za poganjanje rezil uporabljajo motor z notranjim izgorevanjem, nekatere pa za delovanje uporabljajo akumulator ali pa se preko kabla direktno napajajo iz električnega omrežja. Obstajajo tudi vrtne kosilnice, ki imajo vgrajen koš za zbiranje pokošene trave, kar nam prihrani kar nekaj časa, katerega bi porabili za grabljenje.

Obstaja več vrst kosilnic, ki so primerne za določene površine in namene. Poznamo nitne, rotacijske, vretenaste in traktorske vrtne kosilnice. Nitne kosilnice so primerne za košenje na bolj strmem terenu, območjih okrog dreves oz. povsod tam, kjer je košnja nekoliko bolj otežena. Problem nitnih kosilnic je, da jih moramo nositi, posledično pa višina pokošene trave ni enakomerna. Za košenje strmega terena nam pridejo prav tudi samohodne kosilnice, ki nam olajšajo potiskanje stroja pred seboj. Vretenaste in rotacijske vrtne kosilnice so primerne za srednje velike vrtove. Spodaj imajo nameščeno vrteče se rezilo. V primeru, da želite pokositi večje vrtove, je najbolj smiselna uporaba traktorskih kosilnic. Kot že ime pove, po videzu spominjajo na manjši traktor, princip uporabe pa je tudi zelo podoben, saj se nanje udobno usedimo in jih usmerjamo s pritiskanjem na sklopko in obračanjem volana. Utrujajoče potiskanje kosilnice postane preteklost.

Najpomembnejša zahteva pri izbiri ustrezne vrtne kosilnice je površina, ki jo nameravate kositi. Velikosti površine prilegamo širino, konstrukcijo kosilnice in moč motorja. Za manjše površine si tako lahko omislimo kosilnice brez pogona in manjših širin, za večje površine pa s pogonom in večjih širin. Na vrtu si nas večina želi imeti lep travni tepih. V tem primeru si je dobro omisliti kosilnico z mulčerjem. Nakup kosilnice je velika investicija za naš dom, zato se je glede tega dobro posvetovati s prodajalci, ki nam bodo pomagali pri izbiri.